Articole LYL

Acasa ArticoleMedicamentele pentru slabit: Mit sau realitate Medicamentele pentru slabit: Mit sau realitate

Medicamentele pentru slabit: Mit sau realitate

Daca ar exista pe piata un medicament pentru a slabi fara a va reingrasa si fara a suferi efecte secundare, dumneavoastra ati fi primii care ati afla!

Din pacate, acest produs miraculos nu exista. Pentru a pierde in greutate, trebuie sa mancati mai putin, mai bine si sa faceti miscare. In anumite cazuri insa, medicul va poate prescrie un medicament pentru a va ajuta sa slabiti sau sa continuati sa slabiti.

MEDICAMENTELE DE SUSTINERE SI DE CONFORT

Persoanele care obisnuiesc sa manance mult o data pot obtine rezultate satisfacatoare daca iau aceste medicamente cu un pahar mare de apa inainte de masa. De asemenea, puteti inlocui gustarea cu o pastila. In schimb, daca aveti obiceiul sa rontatiti toata ziua, nu va bazati pe aceste produse pentru un rezultat miraculos; mai intai va trebui sa va schimbati obisnuintele alimentare. Medicamentele pentru a slabi sunt mult mai putin bine tolerate de intestin; pot aparea balonari si diaree.

MEDICAMENTELE CU ROL DE TAIERE A FOAMEI PRESCRISE IN SPITAL

Sunt administrate doar la recomandarea unui medic din spitalul respectiv; medicul generalist din policlinica poate prelungi eventual reteta. Acest tratament dur este destinat persoanelor al caror indice de masa corporala depaseste 30 si care prezinta complicatii medicale grave cauzate de surplusul de greutate.

Durata tratamentului nu poate depasi in general 3 luni, intr-una sau mai multe reprize; asociat se recomanda reeducarea in privintei igienei de viata.

TRATAMENTELE MEDICAMENTOASE

Nu exista tratamente contra obezitatii si deci nu trebuie prescrise pentru a pierde in greutate. De aceea, sunt necesare cateva precizari pentru a va cunoaste „inamicul” mai bine si a fugi de el!

Diureticele

Cum actioneaza?


Accelereaza si intensifica eliminarea apei si a sarii, marind cantitatea de urina, dar nu au nici o influenta asupra tesutului adipos. Pierderea in greutate este deci iluzorie: se pierde apa si deci greutate, dar nu grasime. La incetarea tratamentului, kilogramele pierdute sunt recastigate. In plus, diureticele provoaca riscante tulburari metabolice: probleme renale, cardiace, crampe, ameteli etc.

Cui sunt recomandate?

In general persoanelor care au probleme cardiace, insuficienta renala sau care prezinta edeme (precum edemul ciclic idiopatic), dar nicidecum persoanelor solide, pentru a slabi.

Hormonii tiroidieni

Este interzisa prescrierea lor pentru tratarea obezitatii. Unica lor indicatie este tratarea hipotiroidiei, o boala rara. In acest caz, si numai in acesta,hormonii tiroidieni sunt administrati pentru remedierea functionarii deficitare a glandei tiroide.

Daca veti lua hormonii tiroidieni pentru a slabi, veti pierde masa grasa, dar si masa slaba. Administrarea lor provoaca deopotriva tulburari grave: probleme cardiace, bufeuri, insomnii, nervozitate, agresivitate etc. In plus, kilogramele pierdute sunt recastigate imediat dupa stoparea tratamentului, oferindu-va ca „bonus” si niste tulburari functionale ale tiroidei.

Amfetaminele

Sunt medicamente menite sa taie foamea, nu sa trateze obezitatea. Prescrierea lor nu este o practica uzuala, deoarece au efecte secundare majore. In plus, ele nu trateaza decat efectele, nicidecum cauza: reduc pofta de mancare, fara a implica factorul psihologic si reeducarea alimentara a pacientului.

Amfetaminele au numeroase efecte secundare, astfel ca farmaciile nu le elibereaza pe reteta emisa de un medic de policlinica; sunt prescrise numai in mediul spitalicesc, pentru obezitate severa. In functie de amfetamina utilizata, se observa fenomene de uscare agurii, insomnii, vertij, constipatie si chiar depresie la oprirea tratamentului, fiindca administrarea lor creaza dependenta. Nu trebuie sa uitam nici rarele – dar realele – cazuri de hipertensiune arteriala pulmonara primitiva pe care le provoaca, o maladie grava, care poate necesita un transplant de plaman.

Atentie la retetele complicate

Autointitulandu-se „obezologi” (specialitate nerecunoscuta in mod oficial), unii medici prea putin scrupulosi prescriu un tratament ce trebuie preparat de un farmacist pe care are grija sa vi-l recomande. In general, va trebui sa inghititi cateva capsule...pur si simplu fiindca asocierea anumitor substante in cadrul aceluiasi medicament este periculoasa si deci interzisa. Astfel, ei izbutesc sa eludeze legea.

Dar substantele naturale care taie foamea?

Fitoterapia propune numeroase substante care au acelasi efect ca medicamentele de sustinere si de confort, oferind persoanelor dornice sa scada in greutate o posibilitate de a se mentine in forma. Acestea sunt fucus vesiculosus, ispaghul, konjac – bogat in glucomanan – si grepfruit-ul, pentru a nu cita decat cateva. Pentru mai multe informatii, solicitati sfatul farmacistului.

Sursa: Claire Pinson / Vreau sa slabesc si sa nu ma mai ingras! / Bucuresti: Teora, 2004, p.110

Nota autor: Suplimentele alimentare ofera o alternativa viabila in procesul de slabire. Un exemplu este L-carnitina, o substanta produsa la nivelul ficatului si rinichilor, care are rolul de a facilita transportul acizilor grasi catre mitocondrii. Acestea din urma au ca functie principala producerea de energie, ca urmare a arderii lanturilor de acizi grasi. Prin faptul ca mobilizeaza acizii grasi L-carnitina reuseste sa fie un factor esential in reducerea si mentinerea nivelului trigliceridelor si al colesterolului.

Articol vizualizat de 1982 ori, incepand cu 4 Martie 2010, ora 12:19

e-Mail Y!Messenger Digg StumbleUpon Delicious Favorite


 Inapoi
 
94877 vizitatori (incepand cu 1 Octombrie 2008)
Site optimizat pentru Internet Explorer 7 si Mozilla Firefox 2 la o rezolutie de minim 1024x768 pixeli.

promovat si listat in directoarele web
  Smarty Web Director